Vyhledávání


Vítězové GP MX České Republiky Jeffrey Herlings a Clement Dessale

05.08.2013 14:51

Finálové rozjíždky České Grand Prix se konaly za proměnlivého počasí. Tropické dopoledne vystřídalo proměnlivé počasí s přehánkami, které závody nijak nenarušily. A nejvíce štěstí přinesly Herlingsovi a Desallemu.

V nejprestižnější kubatůře MX1 na start nastoupilo pouhých dvacet jezdců a těm dominoval rodák z Belgického La Louviere Clement Desalle z Rockstar Energy Suzuki World MX1 Teamu. V první jízdě porazil druhého Kevina Strijbose z téhož týmu, o sedmnáct sekund. Třetí a čtvrté místo obsadili fabritští jezdci KTM Ken de Dycker a Antonio Cairoli. Strijbos s de Dyckerem předvedli velký souboj, když si několikrtát vyměnili pořadí, aby nakonec byl Kevin úspěšnější. Tony Cairoli v prvé řadě doplatil na chybu, kdy si v jedné zatáčce "zašlápl" motocykl a také, že má obrovský náskok v čele šampionátu a tak jel "s rozumem". Pátý projel cílem Rus Evgeny Bobryshev a tři sekundy za ním Davide Philippaerts, oba na Hondě. Sedmý byl Roelans a "až" za ním Tommy Searle, který si však stěžoval na bolest ruky. Devátý Estonec Tanel Leok na TM a desátý po pádu v prvním kole skončil Shaun Simpson Brit na Yamaze. V druhé jízdě opět systémem start-cíl, zvítězil Desalle, před druhým Jeremym van Horebeekem, který po pádu a následné poruše jeho Kawasaki v prní jízdě nedojel a byl klasifikován na devatenáctém místě. Třetí dojel, a tím udělal velkou radost svým šéfům z Honda World Motocross Teamu, "Bobby" Bobryshev. Čtvrtý dokončil druhou jízdu Strijbos, když po jednom z největších soubojů dne, tři zatáčky před cílem, udolal Searleho. Až za nimi dojeli pátý de Dycker a šestý po střetu s van Horebeekem a následném pádu v prvním kole Cairoli.

Celkové výsledky České GP: 1.Desalle, 2.Strijbos, 3.Bobryshev, 4.de Dycker, 5.Cairoli, 6.Searle..... 18.Smola.

Průběžné pořadí seriálu GPMX: 1.Cairoli, 2.Deasalle, 3.de Dycker, 4.Paulin, 5.Strijbos.

Tisková konference,zleva: Strijbos, Desalle, Bobryshev a Cairoli.

 

 

V MX2 zvítězil v obou jízdách rodák z Holanského Gelgropu na předměstí Eindovenu a 12.září devatenáctiletý Jeffrey Herlings. Po průjezdu druhé jízdy propukla u všech jeho fanoušků a týmu Red Bull KTM Factory Racing Teamu obrovská radost, když dokázal obhajit titul mistra světa.

Druhý skončil v součtu obou jízd Christophe Charlier z Francie na Yamaze. Třetí a tím pádem premiérové pódium v kariéře získal Alexandr Tonkov, svěřenec bývalého amerického jezdce žijícího v Itálii Badera Manneha. Čtvrtý byl klasifikován Ital Lupino, když v první jízdě dojel druhý. Až pátý byl týmový kolega Herlingse Tixier.

Celkové výsledky České GP: 1.Herlings, 2.Charlier, 3.Tonkov, 4.Lupino, 5.Tixier, 6.Ferrandis, 7.Nicholls, 8.Petrov.

Průběžné výsledky GPMX: 1.Herlings již mistr světa, 2.Tixier, 3.Butron, 4.Charlier, 5.Coldehoff.

Dvojnásobný mistr světa v třídě MX2 Jeffrey Herlings, na ramenou též dvojnásobného mistra světa Heinz Kinigadnera.

 

v.m.

foto:www.motocrossmx1.com.